top of page

Інсульт. І слово страшне і його наслідки

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпочинає нову рубрику: Профілактика інсультів. Щоденно одна порада, яка допоможе або не допустити виникнення даного стану або своєчасно зорієнтуватись і скерувати людину для отримання допомоги.



Отже, розпочинаємо. Основні фактори ризику виникнення інсульту: підвищений артеріальний тиск, паління, миготлива аритмія, зловживання алкоголем, підвищений рівень холестерину в крові, атеросклероз, постійні стреси, ожиріння, низька фізична активність.

Фізична активність - це наші рухи впродовж дня. Треба кожному чітко розуміти рекомендовану норму і її дотримуватись. Що найпростіше - ходити. Телефони, годинники фіксують кількість кроків за добу на яку можна орієнтуватись.

Більшість рекомендацій про те, скільки саме кроків потрібно проходити за день, говорять про цифру в 10 000 – що становить приблизно 7-8 км.

Вважається, що це норма кроків, яку треба робити задля підтримки базових параметрів здоров’я. Проте, мінімальний рівень активності – не менше 30 хвилин на день, 5-7 разів на тиждень.


Існує і така класифікація:

менше 5000 кроків – малорухливий спосіб життя

5000-7500 – низький рівень щоденної активності

7500-10000 – середній рівень активності

10000-12500 – активний спосіб життя

більше 12500 – вкрай активний спосіб життя


Пам'ятаємо, що люди з хронічними хворобами, люди старшого та похилого віку повинні порадитись із сімейним лікарем щодо оптимального рівня фізичної активності.

Отже, рухаємось щоб жити і не хворіти! Ранкова руханка, а далі - кожен планує оптимальні фізичні навантаження відповідно до віку та стану здоров'я!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page